Katto on merkittävä osa kodin rakennetta ja ulkonäköä. Kattomateriaalia valitessa on hyvä ottaa huomioon useita tekijöitä, kuten kestävyys, ulkonäkö sekä ympäristövaikutukset.
Tässä artikkelissa tutustumme erilaisiin kattomateriaaleihin ja niiden valintaperusteisiin. Käymme läpi eri kattomateriaalien etuja ja haittoja. Lisäksi pohdimme, mitkä materiaalit tarjoavat pitkäaikaisimman suojan kodillesi.
Lue lisää saadaksesi hyödyllistä tietoa kattomateriaalien valinnasta.
- Erilaiset kattomateriaalit
- Vanhat kattomateriaalit – Milloin katto pitää uusia?
- Pitkäikäisin kattomateriaali
- Kattomateriaalien ekologisuus
- Mikä on halvin kattomateriaali?
- Kattomateriaalit ulkokattoon – kattomateriaalin valinta
- Kumpi on halvempi pelti vai huopakatto?
- Peltikattotyypit – halvin kattopelti
- Lähteet
Erilaiset kattomateriaalit
Suomessa on käytössä monenlaisia kattomateriaaleja, jotka tarjoavat vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja tyyleihin. Yleisimpiä kattomateriaaleja ovat tiili, pelti ja huopa.
Kattoremontti ja uuden katon asennus-artikkelissa kirjoitetaan hyvin: “Yksi katon korjauksen kriittisimmistä seikoista on oikean kattomateriaalin valinta. Eri kattomateriaalien kestävyys ja käyttöikä vaihtelevat huomattavasti.
Suosittuja kattomateriaaleja ovat erimalliset peltikatteet, huopakate ja tiilikate. Kattomateriaalin valinta riippuu useista tekijöistä, kuten budjetista, paikallisista ilmasto-olosuhteista, tyylimieltymyksistä ja huoltovaatimuksista.”
Tiilikattoja pidetään perinteisinä ja ne sopivat hyvin Suomalaiseen maisemaan. Peltikatot ovat kestäviä ja vaivattomia. Ne ovat myös erityisen pitkäikäisiä ja sopivat hyvin jyrkkiin kattoihin. Huopakattoja taas suositaan matalissa rakennuksissa.
Vanhat kattomateriaalit – Milloin katto pitää uusia?
Colonial kirjoittaa artikkelissaan hyvin: “Olitpa asentamassa kattoa uuteen taloon tai vaihtamassa vanhaa kattoa uuteen, valintavaihtoehtoja on useita niin kattotyypeissä, -materiaaleissa kuin -malleissakin. Katon valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat katon kaltevuus ja muoto, talon tyyli, paikallinen ilmasto sekä hinta.”
Katon uusimisen tarve riippuu useista tekijöistä. Selkeimpiä syitä kattoremontin tekoon ovat katemateriaalin irtoaminen tai vääntyminen, homeen kasvu katolla sekä vuodot ja vesivahingot.
Myös katon ikä voi olla merkki sen uusimisen tarpeesta. Mikäli vanhan katon ikä lähestyy odotettua käyttöikää, on hyvä tiedostaa mahdollinen kattoremontin tarve. Vanhaa kattoa joudutaan usein jatkuvasti korjaamaan, joten uuteen kattoon investoiminen on pitkällä aikavälillä luultavasti taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto.
Pitkäikäisin kattomateriaali
Tiili- ja peltikattoja on yleisesti pidetty Suomessa pitkäikäisimpinä kattomateriaaleina. Näiden materiaalien runsas käyttö on osoittanut kestävyytensä vaihtelevissa sääolosuhteissa.
Tiilikatot ovat erittäin kestäviä ja voivat kestää jopa yli 50 vuotta asianmukaisella huollolla ja ylläpidolla. Ne kestävät hyvin sään vaihtelut ja ovat myös paloturvallisia.
Peltikaton käyttöikä on jopa 50–70 vuotta. Etenkin kone- tai lukkosaumattu peltikatto on tiivis ja suojaa hyvin kosteudelta ja lumelta.
On tärkeää muistaa, että kunkin kattomateriaalin käyttöikään vaikuttaa merkittävästi sen huoltaminen ja oikeanlainen ylläpitäminen. Tiilikaton ylläpito on yleensä peltikattoa työläämpää. Peltikatto vaatii vähemmän puhdistusta ja suojausta sammaleiden, homeen sekä lian torjumiseksi.
Katon säännöllinen kuntotarkastus ja mahdolliset korjaukset pidentävät katon käyttöikää merkittävästi.
Kattomateriaalien ekologisuus
Ympäristötietoisuuden kasvaessa ekologisuus on keskeinen asia myös kattoremonteissa.
Ekologisesta katosta puhuttaessa usein nousee mieleen ainoastaan viherkatot. On kuitenkin olemassa muitakin kestäviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, joita pyritään yhä kehittämään kohti vihreämpää tulevaisuutta.
Kierrätysmateriaaleja hyödyntämällä voidaan vähentää uusien materiaalien tarvetta ja jätemäärää.
Myös katon pitkä käyttöikä vähentää sen uusimisen tarvetta ja materiaalihävikkiä.
Ekologisuutta on hyvä miettiä myös energiatehokkuuden näkökulmasta, sillä energiatehokkaat katemateriaalit säästävät energiaa lämmityksessä ja jäähdytyksessä.
Yhä useammat asentavat peltikattoremontin yhteydessä myös aurinkopaneelit, jotka hyödyntävät uusiutuvaa aurinkoenergiaa ja vähentävät sähkönkulutusta sekä hiilidioksidipäästöjä. Tästä aiheesta lisää artikkelissa Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä.
Ympäristöystävällisen kattomateriaalin valinta vähentää rakennuksen ympäristövaikutuksia ja energiankulutusta sekä edistää kestävää rakentamista.
Mikä on halvin kattomateriaali?
Kattomateriaalien hinnat elävät maailmantilanteen mukaan, mutta tällä hetkellä halvin kattomateriaali on bitumihuopa eli huopakate. Huopakate on suhteellisen edullinen materiaali ja se soveltuu erityisesti matalien kattojen päällystämiseen. On kuitenkin tärkeää huomioida, että huopakate on yleensä myös lyhytikäisempi kuin monet muut kattomateriaali. Kestävyyteen ja huoltoon liittyvät tekijät vaikuttavat myös kustannuksiin pitkällä aikavälillä.
Kattomateriaalin kustannukset vaihtelevat merkittävästi katon tyypin, koon, asennustöiden ja useiden muiden tekijöiden mukaan. Siksi kustannusten arvioiminen edellyttää yleensä yksilöllistä tarpeen ja budjetin huomioimista.
Halvimman vaihtoehdon valinta ei välttämättä aina ole paras ratkaisu pitkällä aikavälillä, sillä kestävämpi ja korkealaatuisempi kattomateriaali usein säästää sekä kustannuksia, että stressiä tulevaisuudessa.
Kattomateriaalit ulkokattoon – kattomateriaalin valinta
Kattomateriaalin o n tärkeä päätös, joka vaikuttaa katon kestävyyteen ja ulkonäköön.
CeDUR:n artikkelissa kirjoitetaan hyvin: “Katto on kiistatta kotisi tärkein osa lukemattomista syistä. Se suojaa kotisi rakennetta sääolosuhteilta ja pitää kotisi lämpimänä. Katto on myös kiistatta se, mikä voi nostaa kotisi arvoa, joten laadukas, hyvin hoidettu katto on välttämätön. Oikean kattotyypin valinta edellyttää, että otat huomioon kotisi ulkonäön, pitkäikäisyyden, materiaalikustannukset ja ympäristötekijät.”
Katemateriaalin valintaan vaikuttavat rakennuksen tyyli, budjetti, rakennustekniset tekijät, sijainti, ilmasto sekä omat mieltymykset.
Pohdintoja yleisimmistä Suomessa käytetyistä materiaaleista:
Peltikatto
Peltikatto on suosittu ja monipuolinen kattomateriaali. Se koostuu ohuesta teräskerroksesta, joka on päällystetty sinkillä tai alumiinilla ja usein myös maalattu suojaamaan korroosiolta. Peltikatto on kestävä, pitkäikäinen ja vaatii vähän huoltoa. Se soveltuu erityisesti jyrkkiin kattoihin ja pystykaltevuuteen.
Peltikatot ovat hyviä lumen- ja vedenpoistossa ja ne kestävät hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Niiden asennus on yleensä nopeaa ja kustannustehokasta. Peltikattoja on saatavilla eri värisinä ja -tyylisinä, mikä antaa monia mahdollisuuksia kodin ulkonäön räätälöintiin.
Tiilikatto- Pelti vai tiilikatto?
Tiilikatto on yksi Suomen perinteisimmistä kattomateriaaleista. Tiilikatot ovat tunnettuja kestävyydestään sekä pitkäikäisyydestään ja oikein huollettuna ne voivat kestää jopa vuosikymmeniä. Tiilikatot sopivat hyvin Suomen sääolosuhteisiin. Vesikatto uusiksi-artikkelissa kiteytetään hyvin: “Tiilikatot ovat olleet etenkin aiemmin suosiossa niiden alhaisten kustannusten ja kestävyyden vuoksi. Nykyään peltikattoja suositaan tiilikattojakin enemmän, sillä edellä mainittujen etujen lisäksi ne tarjoavat myös ainutlaatuisen hyvän suojan äärimmäisiä sääolosuhteita vastaan.”
Bitumikatto-Mikä on Bitumikate?
Bitumikatto, eli huopakate, on kattomateriaali, joka koostuu bitumista ja lasikuidusta. Se on edullinen ja helposti asennettava kattovaihtoehto, jota käytetään usein matalien kattojen päällystämiseen.
Bitumikatot ovat kuitenkin yleensä lyhytikäisempiä kuin monet muut kattomateriaalit, erityisesti vaihtelevissa sääolosuhteissa. Tämän vuoksi ne sopivat parhaiten tilanteisiin, joissa budjetti on tiukka ja katolta odotetaan lyhyempää käyttöikää.
Kumpi on halvempi pelti vai huopakatto?
Yleisesti ottaen huopakatto on edullisempi vaihtoehto kuin peltikatto. Huopakate on yleensä edullinen hankkia sekä asentaa ja se sopii erityisesti tilanteisiin, joissa budjetti on rajallinen. Peltikatto voi olla kalliimpi sekä materiaalien että vaadittavan työvoiman osalta, mutta se tarjoaa pidemmän käyttöiän ja paremman säänkestävyyden.
Uuden katon asennuskuluihin on hyvä laskea myös siihen liittyvät ylläpitokustannukset, kuten katon tarkastus- ja huoltokulut. Vaikka huopakatto voi olla aluksi halvempi, se vaatii todennäköisesti korjauksia ja uusimisia tiheämmin kuin peltikatto, mikä voi pitkällä aikavälillä nostaa kokonaiskustannuksia.
Ennen päätöksen tekemistä on suositeltavaa kysellä tarjouksia ja pohtia huolellisesti omia tarpeita suhteutettuna budjettiin. Mikäli suunnittelet peltikaton asentamista vanhan huopakaton päälle, voit lukea aiheesta lisää täältä.
Peltikattotyypit – halvin kattopelti
Peltikatto-asennus ja hinta –artikkelissa kerrotaan kattavasti eri peltikattotyyppien hinta- ja ominaisuuserot.
Saneerauspojat myyvät JanLan kattopeltejä asennettuna. Näitä on tarjolla kolme erilaista vaihtoehtoa: Lukkosaumattu peltikatto JL JALO, Tiilikuvioinen peltikatto JL LUX ja Suoraprofiilipelti JL 20.
Mikä näistä on sitten halvin peltikatto?
Suoraprofiilipelti (JL20) on edullisin. Se on materiaalina kestävä sekä helppo ja nopea asentaa. Suoralinjainen muotoilu sopii sekä katto-, että seinäprofiiliksi. Tätä käytetään sekä teollisuudessa, että asuinrakennuksissa.
Toiseksi halvin peltikattotyyppi on tiilikuvioinen peltikatto (JL LUX). Se on kaunis, perinteikäs, kestävä ja nopea asentaa. Hinta on suoraprofiilipeltiin verrattuna n. 100-500€ kalliimpi.
Lukkosaumattu peltikatto (JL Jalo) on hinnaltaan kallein. JL Jalo on n. 2000-2500€ JL20:a kalliimpi materiaali. JL Jalo soveltuu hyvin niin jyrkille, kuin loivillekin katoille. Tätä käytetään sekä uusiin, että vanhoihinkin rakennuksiin.
Lähteet
Aurinkopaneelien asennus kattoremontin yhteydessä